1838

Marianne van Oranje-Nassau, prinses der Nederlanden, de dochter van koning Willem I der Nederlanden en zijn eerste vrouw – prinses Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen,  bezoekt voor het eerste keer Kamieniec Ząbkowicki, die zij later in de erfenis van haar moeder erft.  Zij neemt de beslissing om op dit gebied een zomerresidentie op te bouwen en nog in hetzelfde jaar architect Karl Friedrich Schinkel bereidt voor prinses zijn eerste project van het paleis voor. De bouwer neemt ook een jonge, getalenteerde Ferdynand Martius aan en de werk aan de bouw van het paleis absorbeert hem volledig.

1839

In de lente dit jaar begint de bouw van het gebouw. De werkzaamheden leidt Ferdynand Martius, Karl Schinkel controleert ze uit Berlijn. In de herfst zijn de muren van de begane grond, alle pijlers en zuilen in de kamers en ook een deel van de muur rond het gebouw gereed.

1848

De bouw van het paleis is gestopt als gevolg van de echtscheiding tussen Marianne en Albrecht. Deze echtscheiding was uitgevoerd in de sfeer van een schandaal, omdat Marianne een affair met koetsier Johannes van Rossum had, het was haar verboden om langer dan 24 uur op het gebied van Pruisen te verblijven, met de verplichte melding op het politiebureau bij elke ingang en uitgang. Marianne krijgt ook een straf van infamie op haar opgelegd.

1853

Marianna bezoekt Kamieniec, voert de hernieuwing van de werkzaamheden aan. Zij overhandigt het paleis aan haar zoon Frederik Willem Nicolaas Albert (Albrecht). Zelfs koopt zij een residentie in Bílá Voda, die ligt 12 kilometer van Kamieniec Ząbkowicki. Op zo een manier kan zij oft en makkelijk het paleis bezoeken om de werkzaamheden te controleren.

1857

De bouw van de vierde verdieping is afegrond en eerste inwoners verplaatsen naar het paleis. Bij deze gelegenheid is een groote bal uitgevoerd en Ferdynand Martius is door Marianne vereerd.

1872

Op 8 mei is de figuur van Nike – de godin van de overwinning – op de heuvel onthuuld. Dit feit betekent een officieel einde van de bouw van het paleis na bijna 33 jaar.  De totale kosten van de bouw van het paleis-park complex telt 971 692 daalders. Dat is het equivalent van drie ton goud.

1883

Marianne van Oranje-Nassau overlijdt. Zij wordt herinnerd als één van de meest onconventionele vrouwen in 19de eeuw, die haar tijdperk vooropgegaan heeft.

1945

De afstammelingen van Marianne die in het paleis wonen, evacueren van het gebied van Kamieniec vanwege de naderende Rode Leger. Van het paleis zijn de talrijke goederen, de kamersinrichting en de kunstwerken geëxporteerd. Een jaar later staat het gebouw in brand en de residentie wordt een ruïne. De marmeren vloeren en de zuilen zijn naar Warschau getransporteerd om de wederopbouw van de hoofdstad na de opstand te bijdragen. In de jaren vijftig vordert de verwoesting van het paleis.

1986

De faciliteit wordt voor 40 jaar verhuurd.

2012

Na de vrstrijken van het huurcontract gaat het paleis terug onder de directe leiding van de eigenaar, d.w.z. de Gemeente Kamieniec Ząbkowicki. De algemene toestand van het complex is rampzalig.

2013

Na de intensieve renovatie, het herbouwen en de beveiligingswerkzaamheden, is het paleis voor de toeristen geopend.

BEZOEK HET PALEIS VAN MARIANNE VAN ORANJE-NASSAU

PAŁAC MARIANNY ORAŃSKIEJ_01

www.palacmarianny.com.pl

Bezoeken van het paleis begint elk uur van 10:00 t/m 17:00

De kaartjes zijn in de Café van het Paleis (Zamkowa Straat 9) te kopen, 15 minuut voor vol uur.

De kassa is geopend van  9:30 t/m 17:00.

De fointein bij de machineruimte kunt u bewonderen in het weekend van 12:00 t/m 24:00, en op andere dagen van 16:00 t/m 22:00

Om de kaartjes te reserveren, een groepsbezoek te melden of de additionele informaties te krijgen, neem aub contact op met Toeristische Informatiepunt:

TELEFOON: +48 746370167  * E-MAIL: pit@kamzab.pl