In Kamieniec Ząbkowicki hebben wij te maken met de ruimtelijke compositie van het landschap, met de monumentalne residentie van Marianne Oranje-Nassau en het omliggende park op Wzgórze Zamkowe (Kasteelheuvel). Bovendien, hebben wij in het complex ook de kloosterabdij van Cisterciënzes met het werkstersdorp; de vallei van kleine rivier Budzówka met de grote weiden; de Evangelische kerk; een vijver en de gebouwen met machine ruimten; de schilderachtige vallei van rivier Nysa Kłodzka met een kloof in de buurt van Góra Śremska (Śremska Berg); en een dorp met de watermolen in Mały Byczeń.

De waarden die dit complex onderscheiden zijn:

 • De ruimtelijke compositie behouden in de oorspronkeijke toestand, waarbij weinig veranderd is,
 • De homogeniteit in stijl en de leesbare en harmonische stratificatie van het gebouw,
 • Het gebied sterk geëxponeerd in het landschap en de ruimte van het dorp,
 • Een kunstwerk van prominente kuntenaars, architecten, landschaparchitecten, bouwers, hoveniers en beeldhouwers,
 • Het grotendeels goed bewaarde gebied, waarbij de renovatie mogelijk is,
 • De ruimte van bijzonder belang voor de instandhouding.

Aan de hand van Ustawa o Ochronie Zabytków (Wet op de Monumentenzorg) van 23 juli 2003 werd een cultuurlandschap in de vorm van een cultuurpark beschermd. Het doel van het cultuurpark is de bescherming van landschappleijk onderscheidende gebieden met hun statische monumentem, die karakteristiek voor de regionalne bouw- en dorpstraditie zijn. Deze gebieden in verbinding met de milieuzorg kunnen gebruikt worden voor een optimale, duurzame sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente.

Het aanmaken van Park Kulturowy in Kamieniec Ząbkowicki (Het Cultuurpark in Kamieniec Ząbkowicki) had een doel – de bescherming van de bijzonder wardevolle cultuur-, landschap- en milieuwaarden die door geschiedenies gevormde ruimte uitmaken. De bezienswaardigheden zijn onder andere:

 • De Cisterciënzers abdij met een kloosterdorp,
 • Het residentiecomplex op Wzgórze Zamkowe (Kasteelheuvel),
 • Een landschap gecomponeerd in Dolina Nysy Kłodzkiej (Vallei van Nysa Kłodzka),
 • Het dorpscomplex in Mały Byczeń (Kleine Byczeń),
 • Een mooie uitzicht op Góra Śremska (Śremska Berg).

Het tot nu toe bewaarde, unieke in regionalne en bovenregionale scala landschap vereist een effectieve bescherming tegen stedelijke processen die de invloed op de vernietiging van deze waarden kunen hebben.

Een vorbereiden plan van de Cultuurpark bescherming is een documentaite met de vermelding van de beperkingen en de eisen, die op dit gebied gevolgd moeten zijn om de bescherming van het cultuurlandschap en de duurzaamheid van het mileu te verzekeren. Het rationeel beheer van deze middelen zal de ontwikkeling van het toeristische anbod van de gemeente mogelijk maken. De overeengekomen met Wojewódzki Konserwator Zabytków (Woiwodschappelijke Monumenten Restaurateur) en door de Gemeenteraad goedgekeurde plan zal de basis zijn voor de voorbereiding van de lokale ruimtelijke ontwikkelingsplan van het gebied van het Cultuurpark.

STUDIËN VAN EXPERTEN BETREFFEND HET CUTLUURPARK: