Wij hebben een bijzondere biografie van prinses Marianne van Oranje-Nassau gekregen. Dit is een kernachtig document over de gebeurtenissen uit haar leven.  Wij kunnen de vruchten van haar werk to op de dag van vandaag bewonderen. De première van de poolse uitgave van dit boek vond plaats in Kamieniec Ząbkowicki.

De publicatie onder de zinvolle titel „Marianne, een vrijgevige en kunstzinnige prinses in Voorburg, Reinhartshausen en Camenz” presenteerde in eigen persoon haar auteur – Kees van der Leer. His is een professor in de economische wetenschappen en tegelijkertijd de medeoprichter van Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau in Nederland. Hij heeft veel historische bewerkingen geschreven en de nieuwste van deze is de vermelde biografie van prinses Marianne. Het boek is excellent gecomponeerd in het opzicht van inhoud en zorgvuldig verschaffen in het redactionele opzicht. De promotie-ontmoeting vond plaats op 23 juni 2017 in het congrescentrum Czerwony Kościółek in Kamieniec Ząbkowicki.

De bijeenkomst was georganiseerd door de gemeente Kamieniec Ząbkowicki samen met een afdeling van Poolse Toeristische en Bezienswaardigheden Vereniging in Ząbkowice Śląskie. De gastheren van de gebeurtenissen waren: de beheerder van de gemeente Marcin Czerniec en de kenner en liefhebber van onze regio Jerzy Organiściak. Voor de lezing kwamen de gasten uit Nederland, die in het verzamelen van bronnenmateriaal en de schepping van deze publicatie deelnamen. Er waren ook de medewerkers van de auteur uit de kring van onze microregio bewoners. De conferentie voor de boekpromotie trok ook andere personen aan, die geïntereseerd zijn in het rijke en researchwaardige verleden van Kamieniec Ząbkowice en bijzonder in de persoon van Marianne van Oranje-Nassau.

Kees van der Leer – wat hij zelf tijdens de presentatie vertelde – heeft de meest belangrijke bronnen betreffend de biografie van Marianne verzameld en de informaties gekozen, die buiten enige twijfel zijn en die tegelijkertijd inspirerend zijn tot de kennisverbreding over deze uitzonderlijke vrouw. Zij kwam uit een koningsdynastie, maar zij heeft voor geen welstand gekozen en zij heeft zich niet aan de heerlijksheidsstereotype aangepast – bovendien, door haar daden, leidde zij tot de ontkenning van deze. Marianne heeft een beslissing genomen om de uitdagingen van haar tijden tegen te gaan. Zoals het later bleek, was zij in stand niet alleen om de tegenspoeden te overwinnen maar ook een werkelijkheid te creëren, die ondanks de loop der jaren steeds tot de bovengemiddeldheid inspireert. Marianne beperkte zich niet tot het oplossen van de gecompliceerde problemen in haar omgeving, maar zij maakte ook haar dromen consequent waar. Een resultaat van haar uitzonderlijke ijver en de helderziende aanpak is het paleis met het omliggende park in Kamieniec Ząbkowicki.

De presentatie van het boek vond plaats aan de voet van het paleis, in de door prinses Marianne gecreëerde ruimte. Het zelfbestuur van de gemeente Kamieniec Ząbkowicki herstelt een aantal jaren deze plek in zijn oorspronkelijke prachtige staat, natuurlijk in overeenstemming met de idee van Marianne. In zijn toespraak ter afronding van de conferentie vertelde daarover de beheerder van de gemeente – Marcin Czerniec. Hij bedankte professor Kees van der Leer voor zijn fenomenale bijdrage in de creatie van de biografie van prinses Marianne en moedigde aan het voortzettende onderzoekingswerk naar de geschiedenis van het paleis-parkcomplex in Kamieniec Ząbkowicki. Meneer Marcin Czerniec toonde ook zijn vreugde dat de de persoon van prinses Marianne bewonderende lezers zo een uitstekend werkstuk hebben gekregen.

Gasten die naar de bijeenkomst zijn gekomen, konden het boek over Marianne van Oranje-Nassau kopen en ook de autograaf van de auteur krijgen. Het is noemenswaardig, dat professor Kees van der Leer heeft het eerste exemplaar samen met de medeauteurs ondertekend en naar de beheerder van de gemeente Kamieniec Ząbkowicki overhandigd. Meneer Marcin Czerniec bedankte daarvoor en toonde zijn hoop op de voortdurende samenwerking om kennis te hebben over de geschiedenis en haar schatten in de oorspronkelijke pracht te herstellen. Na de presentatie van het boek hebben de gasten uit Nederland en de gastheren van Kamieniec Ząbkowicki een wandelingetje rond het paleis en het park gemaakt.